waterzijdig-inregelen

Waterzijdig inregelen | Hoe en waarom?

Wat betekent waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is belangrijk voor een goede werking van een je centrale verwarming. Bij waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat de CV-installatie de juiste instelling krijgt zodat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt. Ook zorgt het voor de juiste hoeveelheid water over de alle radiatoren in je huis. De reden om je cv-waterzijdig in te regelen is dat het centrale verwarmingssysteem veel zuiniger word in het gebruik. De hoeveelheid van warm water wat gebruikt wordt is dan een stuk minder. Dit kan er toe leiden dat je tot 10% op je energierekening kunt besparen. Het comfort in huis neemt ook toe want je woning krijgt een hogere temperatuur omdat alle delen van het huis vrijwel gelijktijdig worden verwarmd.

Kun je zelf waterzijdig inregelen?

Als je een beetje handig bent, kun je zelf kleine aanpassingen maken met behulp van het juiste gereedschap en de juiste instructies. Het belangrijkste gereedschap voor het maken van deze kleine aanpassingen aan het water is een kwaliteitsthermometer voor het nauwkeurig meten van de temperatuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig pakketten verkrijgbaar met eenvoudig te volgen instructies en thermometers van professionele kwaliteit waarmee je je verwarmingssysteem goed kunt afstellen zonder een installateur in de arm te nemen. Als je twijfelt raden we je aan om een installateur te laten komen. De installateur kan het sneller en je bent er zeker van dat het goed gebeurt. De kosten van het waterzijdig inregelen door een installateur zit rond de € 300,- en € 500,-

Hoe gaat waterzijdig inregelen?

De eerste stap is het aftappen van de installatie met regelbare radiatorkranen. Deze kranen moeten vervolgens tijdelijk worden vervangen door dynamische, regelbare kranen voordat de installatie kan worden bijgevuld en ontlucht. Zodra dit is gebeurd, kan een app worden gebruikt om de dynamisch instelbare kleppen in te stellen op precies de juiste hoeveelheid. Een goede app om dit te doen is de HyTools app. Tot slot moet de maximale capaciteit van de ketel ook in balans zijn met die van het hele verwarmingssysteem voor de juiste efficiëntie. Om de totale efficiëntie van je radiatoren te verbeteren kun je ook nog de radiatoren ontluchten. Lees hier hoe dat moet.

Gebruik van een infraroodthermometer

Om de temperatuur goed te meten moet je een infraroodthermometer gebruiken. Deze thermometer moet met schilderstape op een radiator worden geplakt. Zorg bij het richten van de thermometer voor een temperatuurverschil van 20° tussen het aanvoer- en retourwater voor een optimale meting. Als de aanvoertemperatuur die je probeert te meten bijvoorbeeld 50° is, dan moet de ideale retourtemperatuur ongeveer 30° zijn. Als je bovenstaande uitleg niet snapt raden we je ook aan om een specialst in te schakelen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de nauwkeurigheid bij het meten van de temperatuur met infraroodthermometers; zelfs kleine afwijkingen kunnen de metingen aanzienlijk beïnvloeden. Om de nauwkeurigheid te garanderen, moet je de metingen dubbel controleren met een referentiebron zoals een andere infraroodthermometer of een ander betrouwbaar gegevenspunt.

Radiatoren waterzijdig inregelen met voetventiel.

De makkelijkste manier van waterzijdig inregelen is via de voetventiel. De voetventiel zit onderaan bij de waterretourleiding. Via dit ventiel kan je de radiator inregelen. Dit doe je met een inbussleutel. Als het temperatuurverschil groot is dan draai je het ventiel zachtjes een beetje open. Als het verschil echter te klein is dan draai je hem juist een beetje dicht. Zodra je alle radiatoren hebt ingeregeld warm je de installatie opnieuw volledig op. Dit duurt doorgaans zo’n 10 à 20 minuten. Als dit gebeurt is meet je weer de temperatuur van het aan- en retourwater. Is de temperatuur nog steeds niet naar wens? Dan herhaal je bovenstaande stappen voor de waterzijdige inregeling.

De ultrasoon methode

De meest nauwkeurige manier van waterzijdig inregelen is de ultrasone methode. Met een ultrasone flowmeter wordt dan het doorstroomvolume gemeten. Aan de hand van deze gegevens wordt de instelling per radiator bepaald. Bij de ultrasone methode worden de liters van de hoeveelheid warm water per uur gemeten. Afwijkingen van 20 tot 30 %, zoals bij de temperatuurmethode, zijn uitgesloten, waardoor er geen sprake is van twijfel na een ingeregelde installatie.

Waterzijdig inregelen vloerverwarming

Bij een vloerverwarming ligt een netwerk van verwarmingsbuizen onder de vloer dat het warme water verspreid. De vloer fungeert dan als een groot warmte afgevend oppervlak. Vloerverwarming verwarmt de ruimte door stralingswarmte vanuit de vloer naar boven. Bij vloervervarming is de balans van warmwatertoevoer al veel beter verdeelt dan bij verschillende radiatoren in een huis.

Verschil waterzijdig inregelen vloerverwarming en radiator

Het enige verschil tussen het waterzijdig inregelen van een vloerverwarming ten opzichte van een een radioator is dat er aanpassingen worden gedaan op de verdeelunit. Dit is er maar 1. Namelijk waar het water wordt verdeeld over de verschillende buizen die onder de vloer lopen. Bij vloerverwarming worden de inregelventielen op deze verdeelunit aangepast om de waterstroom door elk circuit onder de vloer te regelen. Het inregelen van een vloerverwarmingssysteem is in principe nog moeilijker vanwege de buizen die in de vloer zijn opgesloten. Voer het waterzijdig inregelen van een vloerverwarming is het dus echt aan te raden een specialist in te schakelen, tenzij je het zelf bent.

vloerverwarming-waterzijdig-inregelen

Conclusie

Het waterzijdig inregelen van een radiator is dus in principe wel zelf te doen. Je moet wel echt handig zijn en geduldig. Ook moet je rekening houden met het type radiatoren. Niet alle radiatoren zijn hetzelfde. Bij een grotere radiator duurt het proces namelijk langer dan een kleinere. Zoals besproken zijn er verschillende toolkits die je helpen bij het waterzijdig inregelen. Deze toolkits beschrijven ook stap voor stap wat je moet doen en hebben de bijbehorende gereedschappen om dit uit te voeren. Als het gaat om waterzijdig inregelen van je vloerverwarming raden we je echt aan om een specialist in te huren. Deze oplossing is nog net wat ingewikkelder dan het inregelen van radiatoren.

Vergelijkbare berichten