Verwarming ontluchten | Hoe en waarom?
De winter komt er weer aan dus gaat de verwarming weer aan. Je hebt de verwarming waarschijnlijk al een tijd niet meer aangehad dus je loopt naar de thermostaat en zet hem een aantal graden hoger zodat je het thuis weer lekker behaaglijk hebt. Na een uurtje merk je nog niet veel en voel je aan de verwarming dat hij nog steeds koud aanvoelt. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit komt. Is er iets misschien iets kapot? Vaak is het zo dat als de verwarming een lange tijd uit staat, lucht in de radiator zit waardoor de verwarming het warme water niet kan aanvoeren. In dit artikel leggen we je uit hoe je de verwarming weer ontlucht.
Waar begin je mee als je de verwarming gaat ontluchten?
Als je de radiator gaat ontluchten zorg je voor de volgende dingen:
Stap 1. Zet de verwarming in zijn geheel uit via de thermostaat. Wacht daarna tot de verwarming in zijn geheel is afgekoeld. Dit zorgt ervoor dat er geen heet water uit de verwarming spuit op het moment dat je de ontluchting opent.
Stap 2. Zoek de ontluchtingsschroef van de verwarming. Deze kan onderin de verwarming zitten of bovenin. Hieronder zie je hoe deze schroef eruit ziet:
Stap 3. Plaats een bakje of doek onder de schroef om eventueel het water op te vangen.
Stap 4. Gebruik de ontluchtingssleutel om de schroef open te draaien tegen de klok in totdat je de lucht hoort ontsnappen. Doe dit net zolang totdat het eerste beetje water uit de verwarming komt. Dit is namelijk het moment om de ontluchtingsschroef van de verwarming weer dicht te draaien. In de onderstaande afbeelding zie je hoe een ontluchtingssleutel eruit ziet. Het kan zijn dat je dit proces bij meerdere radiatoren moet toepassen als deze ook koud blijven. Mocht je niet in het bezit zijn van deze sleutel dan zijn deze eenvoudig online te bestellen. Deze zijn rond de € 5,-(hieronder zie je een afbeelding van een ontluchtingssleutel:
Stap 5. Als je alle radiatoren hebt ontlucht moet je vervolgens de waterdruk controleren. Dit kan bij de cv-ketel. Hier hangt een waterdrukmeter onder die aangeeft hoeveel druk er op het water staat. De waterdruk staat goed als hij tussen de 1 en 2 bar zit. Als hij hieronder zit zal je het water moeten bijvullen door het rode kraantje ernaast open te draaien totdat het wijzertje tussen de 1 en 2 bar staat. Hieronder een afbeelding van de waterdrukmeter:
Stap 6. Schakel de verwarming weer aan via de thermostaat en controleer of de radiator nu gelijkmatig warm wordt. Het ontluchten van de radiator kan ook helpen om luchtbellen te verwijderen en de efficiëntie van je verwarmingssysteem te verbeteren.
Waarom een verwarming ontluchten?
Een verwarming moet worden ontlucht omdat hij niet warm wordt doordat er te veel lucht in zit waardoor het warme water de verwarming niet kan bereiken. Dit hebben we zojuist stap voor stap besproken. Er zijn echter nog meer redenen waarom het ontluchten van een verwarming noodzakelijk is. Luchtbellen in het systeem kunnen leiden tot verschillende problemen en verminderde efficiëntie. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je een verwarming moet ontluchten:
Verminderde efficiëntie: Luchtbellen in het verwarmingssysteem kunnen de circulatie van warm water belemmeren. Dit betekent dat de radiator mogelijk niet zo efficiënt verwarmt als hij zou moeten. Als gevolg daarvan kan het langer duren voordat de kamer de gewenste temperatuur bereikt, en dit kan leiden tot hogere energiekosten.
Koude plekken in de verwarming: Luchtbellen in de verwarming kunnen ervoor zorgen dat bepaalde delen in de verwarming niet volledig opwarmen. Dit resulteert in koude plekken. Dit betekent dat de warmteverdeling in de ruimte niet gelijkmatig is en dat sommige delen kouder blijven dan andere.
Geluidsoverlast: Luchtbellen kunnen resulteren in borrelende of kloppende geluiden in het verwarmingssysteem. Dit kan storend zijn en de rust in huis verstoren.
Corrosie en schade: Luchtbellen in het systeem kunnen leiden tot corrosie en andere schade aan de radiatoren en de verwarmingsbuizen. Dit kan leiden tot lekkages en reparatiekosten.
Conclusie
Het ontluchten van een verwarmingssysteem is een dus een belangrijke onderhoudstaak die je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Door deze stappen te volgen hoef je namelijk ook geen dure monteur in te schakelen. Door regelmatig je verwarming te ontluchten zorg je ervoor dat het verwarmingssysteem efficiënter werkt en de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Het zorgt daarnaast voor een goed onderhoud van het verwarmingssysteem. Het is raadzaam om dit minstens één keer per jaar te doen, bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen.