bedwantsen-beet

Beet van bedwantsen

Misschien heb je er wel eens van gehoord. De bedwants. Maar wat zijn het eigenlijk? Bedwantsen zijn kleine parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen wit tot roodbruin van kleur zijn en ze hebben zes poten waarmee ze zich snel kunnen voortbewegen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Dit ongedierte wordt ook wel bedwants genoemd omdat ze de neiging hebben om zich te nestelen in matrassen en tapijten.

Beet van bedwantsen herkennen

Wanneer weet je nou of je bent gebeten door een bedwants? De bijtwondjes die bedwantsen achterlaten kun je onderscheiden van andere insectenbeten omdat de rode bultjes in groepen of lijnen op je huid voorkomen in plaats van afzonderlijk zoals muggen- of andere insectenbeten. Het lijkt op een allergische reactie. Het aangetaste gebied kan lichtjes opgezwollen zijn, maar de jeuk is groter dan de uiterlijke tekenen van de beet zelf. Hieronder zie je een bedwants beet afbeelding.

bedwants-beet-afbeelding

Wanneer wordt je gebeten door een bedwants?

Bedwantsen worden pas s’nachts actief wanneer je slaapt. Bedwantsen houden van donkere warme plekken. Een matras is daarvoor de perfecte plek voor een bedwants om te overleven. Bedwantsen bijten vaak op plekken waar de huid het zachts is zoals je buik, benen, rug en billen.

Wat voel of merk je bij een beet van een bedwants?

Op zich zelf voel je niet zo veel bij een beet van een bedwants. Ten eerste omdat je slaapt en daarnaast zijn de beten van een bedwants bijna niet te voelen omdat ze zo klein zijn. Ook bij volwassen bedwantsen zul je de beet niet voelen. Je zal het s’ochtends pas merken door de jeuk. 

Behandeling van een bedwantsen beet

Een beet van een bedwants is eigenlijk niet te behandelen. De rode bultjes gaan vaak na een paar weken weer weg en de jeuk al na een aantal dagen. Probeer niet te krabben aan de bultjes want dit veroorzaak alleen maar meer irritatie. Een echt middel is er ook niet tegen een beet van bedwantsen zoals je dat vaak wel hebt met andere insecten beten.

Hoe herken je een bedwants

Bedwantsen zijn ongeveer vijf tot zeven millimeter lang en hebben zes poten. Hun lichaam is ovaal met een hard skelet aan de buitenkant. Ze kunnen zich snel verplaatsen op een vlakke ondergrond met een snelheid tot drie meter per minuut. Ondanks hun kleine formaat zijn ze goed zichtbaar door hun roodbruine of witte kleur. Als ze zich voeden met bloed kan hun achterlijf echter roder worden. Je kunt bedwantsen ook herkennen aan de poep. Dit kun je zien aan de bruin-zwarte vlekjes op lakens of matrassen die ze achterlaten. Door de eitjes van bedwantsen kun je ook herkennen dat ze in je huis leven. Je kunt dit zien aan de kleine zwarte puntjes op bijvoorbeeld je matras. Hieronder zie je een afbeelding van een bedwants.

Bedwantsen in huis bestrijden

Het is belangrijk om bedwantsen snel te verdelgen als je ze ontdekt. Bedwantsen kunnen zich in een enorm tempo voortplanten. Eén vrouwtje kan in haar leven 200-500 eitjes leggen, verspreid over meerdere maanden! Uitroeiing door een professionele ongediertebestrijder wordt over het algemeen aangeraden om bedwantsen in huis te bestrijden. Meestal zijn de vrij verkrijgbare methodes niet altijd voldoende om alle bedwantsen en eitjes verwijderen.

Conclusie

Tegen een bedwantsen beet kun je dus niet zoveel doen. Met rust laten en niet krabben is het beste advies. Helaas hebben bedwantsen niet altijd te maken met de hygiëne in huis. Het kan iedereen overkomen doordat je ze met je meeneemt naar huis omdat ze ergens anders toevallig in je kleren zijn gaan zitten. Verder is het belangrijk de beten van bedwantsen te herkennen en direct een ongediertebestrijder in te schakelen. Zo kom je er het snelst vanaf.

Vergelijkbare berichten