7-tips-afvallen

Afvallen 1 kilo per week | Wel of niet haalbaar?

Is het haalbaar om 1 kilo per week af te vallen en zo snel gewicht te verliezen? Het korte antwoord daarop is ja. Een paar kilo kwijt raken is echter geen doel op zich. Afvallen is een gevolg van een nieuwe levensstijl. In dit artikel geven wij je tips om je levensstijl op een gezonde manier aan te passen. Als jij je aan deze tips houdt, word je sterker, voel je je gezonder en raak je vet kwijt. Maar voor we de tips in duiken, is het belangrijk om eerst een doel te bepalen. 

Het kiezen van een streefgewicht bij afvallen

Om te weten waar je heen gaat, moet je eerst weten waar je nu staat. Dus weg met die angst, pak de weegschaal en zie je huidige gewicht onder ogen. Altijd een spannend moment maar hierna is er geen ontkomen aan. Jij gaat dit aanpakken en volhouden. 

Nu je weet wat je startpunt is qua gewicht, moet je een doel hebben. Waar wil je zijn en wanneer? 1 kilo in de week afvallen is een serieuze opgave. Het is vaak beter om je doelen minder hoog te stellen. Zo hou je het afvallen ook langer vol.

Wij adviseren je om een halve kilo in plaats van 1 kilo per week af te willen vallen. Makkelijk gezegd maar hoe doe je dat dan? Laten we kijken naar praktische tips voor alledag. 

7 tips die helpen bij het afvallen naast een gezond voedingspatroon

Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om je te helpen een gezonder lijf te krijgen. Afvallen is een natuurlijk gevolg van het volgen van deze tips. Natuurlijk moet je dit wel combineren met een gezond voedingspatroon. 

Op enig moment, na een aantal weken, zul je niet meer afvallen en een nieuw gezond gewicht bereiken. Onthoud dat je fit en gezond voelen, belangrijker is dan zoveel kilo per week verliezen. Ok, door naar de 7 tips die je helpen af te vallen. 

Tip #1: Zorg voor een goede nachtrust

Slapen en afvallen? Wat een rare tip! Nee, als je aan je lijf vraagt om veranderingen aan te brengen, moet je het op tijd laten rusten en dan ook lang genoeg. Zorg ervoor dat je minstens 7 uur per nacht maakt. Haal je dat echt wel? Ga eens een uurtje eerder naar bed, leg die telefoon weg en laat je lijf ’s nachts herstellen van al je goede werk overdag.

Tip #2: Ga dagelijks een stuk wandelen

Als je wandelt, verbrand je een stuk minder calorieën dan als je gaat padellen, fietsen of basketballen. Toch is het een effectieve manier om wat kilo’s kwijt te raken. Omdat je hartslag laag blijft, ga je na afloop minder compenseren met eten. Ook is wandelen prima in het dagelijks leven in te voegen. Denk maar na, kan je ook eens lopend naar werk of naar school? En ja, dat betekent dat je soms iets eerder opstaat. 

Tip #3: Vermijd fastfood en alcohol

Wat is het toch lekker om samen een biertje of wijntje te drinken. Alleen blijft het vaak niet bij één drankje maar worden het er meer. Dan verdwijnt ook de zelfdiscipline en stijgt de behoefte aan lekkere dingen zoals chips, kaasjes en wat nog meer. Dat zijn een flink aantal calorieën die je er niet allemaal af hebt gehaald met een wandeling. 

De dag erna voel je je niet zo fris en laat je misschien de beweging zitten. Je lijf is nog niet hersteld en zoekt naar energie. Voor je het weet staat je bij de lokale snackbar voor je portie vet en koolhydraten. En meer dan je echt nodig hebt. Hoe lekker de combinatie van alcohol en fastfood ook is, probeer het te vermijden. 

Tip #4: Hou bij je voedingsmiddelen rekening met voldoende eiwitten

Eet je voldoende eiwitten? Ook wel proteine genoemd. Er zijn veel artikelen geschreven over hoeveel eiwitten je lichaam nodig hebt. Belangrijk om te weten is dat iedereen er eigenlijk te weinig van binnenkrijgt. Als je serieus met je lijf aan de slag wil, moet je zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Probeer in elke gemiddelde maaltijd minimaal 30 gram eiwit te consumeren. Eiwitten zijn essentieel voor het herstel van je lijf. 

 Tip #5: Drink voldoende water

Een sterk onderschatte tip. Door voldoende water te rekenen zorg je voor een gezonde vochthuishouding. Probeer minimaal 1,5 liter water per dag te drinken (dat is 6 keer een glas water per dag, haalbaar toch?). Ook zorgt water voor een voller gevoel waardoor er geen ruimte is voor caloriehoudende dranken als cola of vruchtensap. Vloeibare calorieën gaan snel en tellen net zo hard mee als calorieën uit eten. 

Tip #6: Doe aan krachttraining

Ja, maar ik wil niet zo gespierd worden. Geloof ons, dat gaat echt niet snel gebeuren. Maar als jij ervoor zorgt dat je minimaal twee keer per week aan krachttraining doet, merk je snel resultaten. Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af als je niets doet. Maar je kan dat tegen gaan door te trainen met gewichten. Omdat spieren in rust calorieën verbranden, is krachttraining een onmisbaar onderdeel. 

Maak je niet druk om de hoeveelheid of het aantal herhalingen. Alleen, als je gaat, train dan goed. Dus stop niet als je denkt niet meer te kunnen, maar als het je fysiek niet meer lukt. Dit vereist focus en doorzettingsvermogen. Denk aan het einddoel en je krijgt alles voor elkaar. Dus ook die zware been-oefening die spierpijn oplevert. 

Tip #7: Denk lange termijn en niet korte termijn: hou vol!

Heb je net een paar weken goed je best gedaan, sta je op de weegschaal en ….. niets! Frustratie natuurlijk en begrijpelijk, maar laat je niet uit het veld slaan. Laat je niet leiden door het gewicht op één enkele dag. Gewicht varieert natuurlijk van dag tot dag en spieren zijn zwaarder dan vet. Afvallen is een lange termijn project. 

Conclusie over 1 kilo in de week afvallen

Dus ja, je kan 1 kilo in de week afvallen. Afvallen kan door meer calorieën te verbranden en door minder calorieën te eten. Het gaat om het calorietekort wat je per dag weet te creëren. Een groot tekort is alleen niet houdbaar op de lange termijn. Om 1 kilo in de week af te vallen, moet je 7.000 Kcal per week verbranden (dat is precies 1 kilo vet) en dat is 1.000 Kcal per dag. 

Elke dag 1.000 Kcal minder consumeren dan je gebruikt, is hard werken en slecht te combineren met het dagelijkse leven. Binnen de kortste keren heb je een futloos gevoel. Probeer daarom niet meer dan 500 Kcal per dag als tekort aan te houden. Hiermee kun je een halve kilo per week afvallen en blijft ook het honger gevoel op afstand.

Zo hou je het langer vol want dit is een nieuwe levensstijl. Veel succes met jouw reis naar een gezonder leven en je nieuwe gewicht. Denk eraan, je bent nooit te oud om te beginnen. Als er tijd is om op Instagram te zitten, is er tijd voor alle tips hierboven. Succes!

Vergelijkbare berichten